
METODOLOGIA
QUÈ ÉS EL DESIGN
THINKING?
QUÈ ÉS EL DESIGN THINKING?
“Natura i ciutat” es fa valer de noves metodologies educatives i recursos que permeten un aprenentatge per projectes, de col·laboració i co-creació i contextualitzat, aplicable a les necessitats del nostre entorn.
El Design Thinking i l’Aprenentatge i Servei permeten i promouen aquesta transformació en l’educació i l’aprenentatge.
Es tracta d’una metodologia per a generar idees i projectes innovadors, enfocada a entendre els usuaris i les seves necessitats, i l’entorn que els envolta. Aquesta manera de treballar ajuda a tenir en compte els diversos punts de vista i a aprofundir en les diferents perspectives, idees, habilitats i experiències. Per aconseguir-ho, el Design Thinking segueix una estructura que consisteix en 7 fases o etapes diferents. Entrant dins de cada fase o etapa descobrirem els objectius que ens permetran assolir, mitjançant quines activitats i recursos els assolirem i el temps que dura cada fase dins del projecte.



EMPATITZAR
La primera fase consisteix a observar, recollir i analitzar informació sobre el context i l’àmbit en què volem actuar, i les persones (usuaris) a qui volem que vagi dirigit el nostre projecte.
les activitats i els recursos proporcionats en aquesta pàgina. Els avenços, feina i resultats obtinguts es podran anar penjant a l’espai de treball d’aquesta mateixa plataforma, on estaran guiats i assessorats per la coordinació.
ACTIVITATS:
Passos a seguir:
- El context que analitzarem serà algun proper a nosaltres, per exemple, el barri on es troba la nostra escola, sempre en relació amb la natura.
- Entre tots, discutim i exposem tot el que creiem que envolta o implica el context triat. Es preveu un mínim d’1 hora per dedicar-la a fer un treball de camp previ, una recerca sobre el nostre context (visites, entrevistes, observacions, etc.).
- A l’aula, un cop recopilada la informació, ens distribuïm en grups de 4 o 5 persones. Cada grup escriu en un full en blanc el tema principal (ex: el nom del barri) que volem desglossar i analitzar.
- Dins cada grup, discutim i exposem tot el que hem comprovat o creiem que envolta o implica el context triat, sempre des del punt de vista del tàndem “Natura i Ciutat”. Anirem escrivint i enllaçant gràficament tots els conceptes i relacions que ens vagin sorgint, al voltant del nostre ítem, sense haver de seguir cap classificació ni patró.
- Com tots els grups tindran el mateix centre, es podrà construir en una superfície més gran, el mapa mental global, ajuntant tots els mindmaps grupals que hagin sorgit.
- Finalment, per analitzar tota la informació obtinguda, ens fixarem en tots els conceptes i ens preguntarem quins són els que creiem més importants, més comuns, etc. i els per què tot el que hem escrit i dibuixat.
- Tot el treball dins l’aula (la construcció del mindmap i la seva posterior anàlisi) es durà a terme en 1 hora.
Passos a seguir:
- Triem l’entitat on ens dirigirem i el col·lectiu a qui preguntarem i analitzarem.
- Mitjançant entrevistes amb el suport de la plantilla 2a d’aquesta activitat recollirem la informació de les persones (futurs usuaris) a les que volem dirigir el projecte.
- També hem de tenir en compte que haurem de repartir les plantilles de la següent activitat “Desig” i recollir-les per a després també analitzar el seu contingut. Es preveu dedicar un mínim d’1 hora a aquest treball in situ.
- Més endavant, i un cop a l’aula, recuperarem les plantilles, les comentarem en grups i, amb l’ajut de la plantilla 2b, crearem un sol perfil general a partir de la informació més rellevant o comuna de les persones entrevistades. L’activitat de l’aula implica 30 minuts de feina.
Passos a seguir:
- El mateix dia que realitzem l’activitat “Personas”, repartirem a cada entrevistat un xec en què ompliran els espais buits de la frase incompleta de la plantilla 3. Posteriorment els recollirem per a analitzar més tard. El temps d’aquesta activitat ja està contemplat dins l’hora de duració de l’activitat anterior.
- Ja a l’aula, revisarem el que han escrit i ho recopilarem per tenir-ho en compte a l’hora de triar la necessitat que voldrem cobrir. A aquesta part li dedicarem 30 minuts, que recomanem es facin el mateix dia que els 30 minuts d’anàlisi de les plantilles “Persona”, formant així una hora de treball en total.
PLANTILLES I RECURSOS:
DEFINIR
ACTIVITATS:
Passos a seguir:
- Idealment disposarem de pòstits de diferents colors: rosa, verd i groc, i d’una superfície gran on poder enganxar-los.
- Individualment anirem anotant els aspectes negatius que ens vinguin al cap en pòstits roses, els aspectes positius en pòstits verds i aquells aspectes que ens generin algun dubte els escriurem en els de color groc. Cada idea ha d’anar en un pòstit diferent.
- A mesura que els anem escrivint, els enganxarem a la superfície destinada per a això, de qualsevol manera, intentant evitar sobretot l’agrupació per colors.
- No cal fer una redacció extensa, es tracta d’anotar paraules que facin referència a problemes i oportunitats, sense parar-se a pensar molt, doncs interessa que surtin molts pòstits diferents.
- Un cop finalitzada aquesta part de l’activitat passarem a agrupar els pòstits per afinitats. Per això no els agruparem per colors, sinó per temàtiques o àmbits, de manera que en cada grup ens podrem trobar pòstits de diferents colors junts. A cada grup li posarem un nom general d’àmbit al qual facin referència els pòstits seleccionats.
- Per analitzar-ho, ens haurem de fixar en els grups fets. Quin àmbit d’actuació té més pòstits roses? I verds? En els grups on hi hagi més pòstits roses, hi podem trobar més problemes que es poden transformar en oportunitats. D’aquesta manera ens plantegem què vol o intenta solucionar el nostre repte de disseny.
Passos a seguir:
- Posem en comú les conclusions arribades amb l’anàlisi del context i els usuaris.
- Escrivim, seguint el patró de la plantilla, quin és el problema que volem abordar i les persones afectades.
PLANTILLES I RECURSOS:
IDEAR
ACTIVITATS:
- És important que una persona es dediqui a guiar el temps i passos d’aquesta activitat.
- Ens ajuntarem en grups, amb les plantilles de l’activitat. A cadascuna hi consta una àrea de pensament diferent dins la nostra problemàtica, acotant així el marc d’ideació en: espais de convivència, éssers vius, tecnologia, museus, transdisciplinarietat i un marc obert de pensament (sense títol a la plantilla).
- El nombre de persones per grup serà un màxim de 6 persones (igual que el nombre d’àrees diferents de pensament de les plantilles). En el cas d’haver un grup de menys persones, es repartirien tantes plantilles diferents com persones formi el grup.
- Cadascú comença amb una plantilla (d’una àrea de pensament diferent dins el grup) i escriu 3 idees. Es deixen 3 minuts per fer-ho. La persona facilitadora controla el temps i dóna l’avís per, passats els tres minuts, passar cada membre del grup la seva plantilla al company/a del seu costat en sentit horari. A continuació, es deixen 3 minuts més, ara sobre la nova àrea de pensament de la nova plantilla que té davant. Així successivament, fins que tots els membres de cada grup hagin escrit 3 idees en les diferents plantilles.
- És important que es pensi fora de l’establert, no hi ha d’haver vergonya ni prejudicis sobre les idees pensades i proposades, no ens hem d’autocensurar. En aquest moment han de sorgir el màxim d’idees possibles, i després ja entrarem a valorar-les i desenvolupar-les.
Passos a seguir:
- Amb els mateixos grups del Brainwriting, repartim les plantilles amb les idees escrites, i les votem enganxant, per exemple un gomet, al costat de les idees que ens agraden o motiven més. Això ens dóna l’oportunitat de preguntar, comentar i explicar alguna idea al grup, per tal de saber-ne una mica més. Amb això, de cada grup en sorgirà una o dues idees més votades.
- Aquestes idees es posaran en comú amb la resta de grups, i també es valoraran i votaran, de manera que n’acabarem seleccionant una o dues en les que ens centrarem per desenvolupar i fer el prototip.
PLANTILLES I RECURSOS:
PROTOTIPAR
ACTIVITATS:
en pràctica de la idea resultant de l’etapa anterior. (1h)
Passos a seguir:
- Recomanem que es facin diferents prototips per a la mateixa idea en grups diferents. No cal dedicar-hi molt temps perquè no serà el definitiu, segur que haurem de fer molts canvis un cop el posem a prova.
- Per tal de fer-lo, es pot utilitzar material molt divers: representacions tridimensionals (paper, cartró, tela, plastilina, bastonets, cotó…), models digitals (esquemes i dibuixos en paper que visualitzin interfícies i funcionalitats digitals…), storyboards sobre l’escenari o el procés (a partir d’imatges, fotografies, text, vídeos…) o, fins i tot, un prototip audiovisual (creant clips de vídeo que mostrin representacions de com funciona i amb qui interactua).
el context real en la següent etapa. (1h)
Passos a seguir:
- Exposar per grups cada prototip.
- Comentar, debatre i finalment triar-ne un com a prototip final de la fase.
- Treballar junts en acabar de desenvolupar-lo i posar-lo a punt per posar-lo a prova.
PLANTILLES I RECURSOS:
TESTEJAR
ACTIVITATS:
Passos a seguir:
- Contactar i proporcionar el prototip a un grup o diferents grups de persones, usuaris reals als quals el nostre projecte vol beneficiar. Es recomana que sigui el mateix col·lectiu de persones al qual ja es va contactar i anar in situ a entrevistar.
- Per tal de recollir la informació (feedback) de les persones que el testegen, utilitzarem la plantilla de l’activitat. Aquesta la repartirem a cada persona perquè l’ompli escrivint els aspectes positius i negatius que li veu al prototip, i els dubtes i idees que pugui tenir al respecte. També podem omplir nosaltres la plantilla entrevistant els usuaris que el provin.
- També és important reservar unes quantes d’aquestes plantilles per fixar-nos en les reaccions de la gent, i recollir les nostres impressions de manera personal, en funció del que veiem i sentim nosaltres, mentre ells testegen el prototip.
- Es preveu dedicar-li un mínim d’1 hora, però es pot allargar depenent dels cops o els llocs on es vulgui testejar.
PLANTILLES I RECURSOS:
REDEFINIR
ACTIVITATS:
millorar el nostre repte de disseny i el seu prototip. (1h) prototip.
Passos a seguir:
- Agrupar, recollir i posar en comú i a debat els comentaris i impressions rebudes dels usuaris durant l’etapa anterior. Es pot mirar de reproduir l’activitat del semàfor en aquesta reflexió, anotant en pòstits de diferents colors segons si són aspectes positius o negatius observats durant la prova, i agrupar-los després per temes. Així veurem més gràficament on ens trobem amb més coses a millorar.
- Un cop identificats els temes a millorar, identificarem a quina fase del procés de disseny corresponen. Llavors tornarem a replantejar la fase corresponent, duent-la a terme ara sabent i tenint més informació al respecte.
- Finalment, i amb els canvis que s’hagin fet, es pot tornar a posar a prova, ja sigui amb els mateixos usuaris, com en d’altres de nous.